Bill Gates nettovärde

Hur mycket är Bill Gates värt?

Bill Gates nettovärde: 137 miljarder dollar

Bill Gates lön

1 miljon dollar

Bill Gates nettovärde: Bill Gates är en amerikansk affärsmagnat, grundare och tidigare styrelseordförande och VD för Microsoft, filantrop och författare. Under mycket av de senaste 20 åren har Bill Gates varit rikaste personen i världen . Han har varit den näst rikaste personen i världen sedan juli 2017, då han omkördes av Amazon-grundaren Jeff Bezos.

När detta skrivs är Bill Gates nettovärde 137 miljarder dollar.

Som ni säkert vet, grundade Bill Gates programvaruföretaget Microsoft tillsammans med Paul Allen och är känd som en av banbrytande entreprenörer inom persondatorrevolutionen. Idag äger han mindre än 1,3% av Microsoft. Han har sålt tiotals miljarder dollar i Microsoft-aktier genom åren. Intäkterna från hans försäljning har finansierat Cascade Investment LLC, fordonet som Gates använder för att investera i hundratals andra företag.

Bill Gates milstolpar

Tidigt liv

William Henry Gates III föddes den 28 oktober 1955 i Seattle, Washington. Gates blev mobbad som barn. Han föredrog att stanna i sitt rum där han ropade 'Jag tänker' när hans mamma frågade vad han gjorde. När han var 13 år anmälde han sig till den privata förskolan Lakeside och han skrev sitt första program. Han gick i åttonde klass under sitt första år på Lakeside och skolans mors klubb använde intäkter från en insamling för att köpa en Teletype Model 33 ASR-terminal och tid på en GE-dator för skolans studenter. Gates blev intresserad av att programmera GE-datorn i BASIC. Han skrev sitt första program - ett tic-tac-toe-spel, på den här datorn. Spelare spelade spelet mot datorn. Så småningom förbjöds Gates och hans vänner Paul Allen, Ric Weiland och Kent Evans att använda skolans dator efter att de fångades på att utnyttja buggar i operativsystemet för att få ledig tid på maskinen. De fyra studenterna bildade Lakeside Programmers Club för att tjäna pengar.

När deras förbud var över, erbjöd pojkarna att leta efter buggar i programvaran i utbyte mot extra tid på datorn. Gates började studera kod till de program som kördes på datorn inklusive Fortran, Lisp och maskinspråk. 1971 bad en Lakeside-lärare Gates och Evans att automatisera skolans schemaläggningssystem. Vännerna skrev programvara med en vridning - Gates ändrade koden så att han gick i klasser med ett högre antal intressanta tjejer. Gates och Evans ville ha det nya systemet igång efter förra året. Sedan, i slutet av sitt yngre år, dödades Evans i en bergsklättringsolycka. Gates vände sig till Allen för att hjälpa honom att avsluta projektet för Lakeside.

Under sitt föregående år bildade Gates och Allen ett företag som heter Traf-O-Data och gjorde trafikräknare på Intel 8008-processorn. Han tog examen från Lakeside School 1973 och registrerade sig vid Harvard hösten 1973. Vid Harvard tog Gates matematik- och forskarutbildning på datavetenskap. Han träffade Steve Ballmer vid Harvard. Gates hoppade av college i slutet av sitt andra år.

Nyckelfakta
  • Nettovärdet översteg 350 miljoner dollar när Microsoft börs 1986
  • Först blev miljardär 1987. Han var 31 år gammal
  • Hans nettovärde för 1999 på 100 miljarder dollar är densamma som 153 miljarder dollar idag efter att ha justerat för inflationen
  • Skulle vara värt 175 miljarder dollar om han aldrig donerat en dollar till välgörenhet
  • Hans herrgård i Seattle har ett hem på 66 000 kvadratmeter och ett uppskattat värde på 147 miljoner dollar
  • Har tjänat 50 miljoner dollar i Microsoft-utdelningar sedan 2003
  • Äger cirka 1,3% av Microsoft idag
  • Avser att ge 99,96% av sin förmögenhet till välgörenhet när han dör
  • Planeras enligt uppgift att lämna vart och ett av sina tre barn bara 10 miljoner dollar

Karriär

Med lanseringen av MITS Altair 8800 baserad på Intel 8080 CPU såg Gates och Paul Allen detta som öppningen de behövde för att skapa ett eget datorprogramföretag. Skaparna av den nya mikrodatorn, Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), bildade ett partnerskap med Gates och Allen med hjälp av deras Altair-emulator som kördes på en minidator och sedan BASIC-tolk. Företagsnamnet Microsoft registrerades den 26 november 1976. Under de första fem åren av Microsoft-företaget granskade Gates personligen varje kodrad som företaget skickade och skrev ofta om kod efter behov. Den 20 november 1985 lanserade Microsoft sin första detaljversion av Microsoft Windows .

Microsoft börsnoterade 1986. Öppningskursen var $ 21. Efter handelsdagen stängde aktien 27,75 dollar och Bills 45% var 350 miljoner dollar. Mindre än ett år senare, efter att aktien steg, var han miljardär. Han var 31 år gammal.

Gates meddelade den 15 juni 2006 att han skulle gå över från sin dagliga roll i Microsoft under de kommande två åren för att ägna mer tid åt filantropi.

Den 13 mars 2020 meddelade Gates att han skulle avgå som Microsofts ordförande.

Bill Gates nettovärde

Bill Gates milstolpar:
1986 350 miljoner dollar
1987 1,25 miljarder dollar
1990 2,5 miljarder dollar
1990 15 miljarder dollar
1997 40 miljarder dollar
1999 85 miljarder dollar
2000 63 miljarder dollar
2008 58 miljarder dollar
2009 40 miljarder dollar
2014 76 miljarder dollar
2020 130 miljarder dollar

*** Vid en mycket kort tidpunkt 1999 toppade hans nettovärde 100 miljarder dollar. Efter att ha justerat för inflationen var det detsamma som att vara värt 153 miljarder dollar idag.

Privatliv

1987 började Melinda French arbeta i produktutvecklingsavdelningen för Microsoft. Vid något tillfälle satt hon och Bill bredvid varandra på en arbetsmiddag. De slog det och Bill ringde snart Melinda för att fråga henne. Melinda steg så småningom till positionen som chef för informationsprodukter. Hon bodde hos Microsoft fram till 1996.

Bill och Melinda gifte sig på en golfbana på Hawaii-ön Lanai den 1 januari 1994. De har tre barn Phoebe Adele, Rory John och Jennifer Katharine.

Gates köpte Codex Leicester, en samling vetenskapliga skrifter av Leonardo da Vinci, för 30,8 miljoner dollar på en auktion 1994.

Gates och hans hustru kombinerade tre familjefonder för att skapa välgörenhetsorganisationen Bill & Melinda Gates Foundation 2000, den största genomskinliga välgörenhetsstiftelsen i världen.

Den 9 december 2010 undertecknade Bill och Melinda Gates och investeraren Warren Buffett var och en ett åtagande som de kallade Giving Pledge, vilket är ett åtagande av alla tre att donera minst hälften av sin förmögenhet, med tiden, till välgörenhet.

Förmögenhetsuppgifter

Bill Gates har sålt minst 40 miljarder dollar i Microsoft-aktier och samlat in över 12 miljarder dollar i utdelning sedan företagets börsintroduktion 1986. Han använde pengarna för att skapa holdingbolaget Cascade Investment som har fortsatt att växa och inkluderar investeringar i företag som Canadian National Järnväg och AutoNation. Gates är en ganska filantrop och donerade en utbetalning på 3,3 miljarder dollar som han fick 2004 till sin Bill & Melinda Gates Foundation. Han har fortfarande 1,3 procent av aktierna i Microsoft.

Fastighet

Seattle, Wa : Familjen Gates äger ett antal imponerande fastigheter runt om i USA. Han äger sannolikt också bostäder utomlands, även om mindre är känt om dessa inköp.

I Washington bor familjen Gates i en otroligt fantastisk herrgård med smeknamnet 'Xanadu 2.0'. Efter att ha förvärvat fastigheten vid sjön 1988 för 2 miljoner dollar spenderade Bill sju år och 63 miljoner dollar på att bygga det som förmodligen blev den mest imponerande privata bostaden i världen.

Beläget på sidan av en kulle med utsikt över Lake Washington i Medina, Washington, är huvudbyggnaden ensam 66.000 kvadratmeter. Den 66 000 kvadratmeter stora gården har en 60 meter stor pool med ett undervattensmusiksystem, ett gym på 2500 kvadratmeter och en matsal på 1 000 kvadratmeter, sex kök och en matsal som rymmer 200 personer. Gates är en ivrig läsare och taket på hans stora hembibliotek är graverat med ett citat från The Great Gatsby. Biblioteket innehåller ovärderliga verk, inklusive verk av Da Vinci.

De årliga fastighetsskatterna på herrgården rapporteras vara $ 1,063 miljoner, till ett uppskattat värde av $ 150 miljoner.

Rancho Santa Fe, Ca : I oktober 2014 betalade familjen Gates 18 miljoner dollar för en 228 hektar stor egendom i Rancho Sante Fe, Kalifornien (nära San Diego). De förvärvade fastigheten från tyngdförlustmagneten Jenny Craig. Fastigheten, som kallas 'Rancho Paseana', är en hästgård. Gates dotter Jennifer är en ivrig ryttare. Fastigheten har en tävlingsbana, fruktträdgård, fem lador och till och med en svit för en heltids veterinär.

Del Mar, Ca : I april 2020 betalade Bill och Melinda 43 miljoner dollar för en fantastisk herrgård vid havet i Del Mar, Kalifornien, ungefär 15 minuter från deras Rancho Santa Fe-ranch. De köpte hemmet från änkan till den sena oljemiljardären / investeraren T. Boone Pickens.

Wellington, Florida : 2013 betalade Gates 8,7 miljoner dollar för en andra hästgård, den här i Wellington, Florida. Familjen hade hyrt herrgården vid flera tidigare tillfällen när hon var i stan för Jennifer Gates tävlingar. De gillade huset så mycket att de köpte det.

Cody, du : 2009 köpte Gates en 492 hektar stor ranch i Cody, Wyoming, till ett okänt pris. Ranchen, som en gång ägdes av William 'Buffalo Bill' Cody, noterades ursprungligen för 12 miljoner dollar. Det noterades till 8,9 miljoner dollar strax innan Bill blev ägare. Ranchen har bara haft tre ägare på ungefär 150 år.

Kommersiella fastigheter : Genom sin investeringsfond Cascade äger Gates intressen i flera framstående hotell. Han äger en del av Charles Hotel i Cambridge, Massachusetts. Han äger ungefär hälften av alla Four Seasons-hotell runt om i världen. Han plus en grupp investerare äger Ritz Carlton i San Francisco.

Sammanfattning

Bill Gates har en nettovärde på 135 miljarder dollar. När detta skrivs gör det honom till den näst rikaste personen i världen bakom Amazon-grundaren Jeff Bezos. Sedan Microsofts börsintroduktion 1986 har Bill sett sin nettovärde växa från 250 miljoner dollar till drygt 100 miljarder dollar. År 1999, på toppen av dotcom-boom, toppade Gates förmögenhet kortvarigt 99 miljarder dollar. Efter att ha justerat för inflationen är det samma som cirka 153 miljarder dollar i dagens dollar.

Bill Gates nettovärde

Bill Gates

Nettovärde: 137 miljarder dollar
Lön: 1 miljon dollar
Födelsedatum: 28 oktober 1955 (65 år)
Kön: Manlig
Höjd: 1,78 m (5 fot 10 tum)
Yrke: Entreprenör, programmerare, affärsperson, investerare, programvaruarkitekt
Nationalitet: Amerikas förenta stater
Senast uppdaterad: 2021
Alla nettovärden beräknas med hjälp av data från offentliga källor. När det tillhandahålls innehåller vi också privata tips och feedback från kändisar eller deras representanter. Medan vi arbetar flitigt för att säkerställa att våra siffror är så exakta som möjligt, om inte annat anges är de bara uppskattningar. Vi välkomnar alla korrigeringar och feedback med hjälp av knappen nedan. Gjorde vi ett misstag? Skicka ett korrigeringsförslag och hjälp oss att fixa det! Skicka en korrigering Diskussion