Jordbävningens extravaganza 'San Andreas' har gott om fel

Carla Gugino som Emma och Dwayne Johnson som Ray i actionthrillernCarla Gugino som Emma och Dwayne Johnson som Ray i actionthrillern 'San Andreas'. (Warner Bros.) Carla Gugino som Emma och Dwayne Johnson som Ray i actionthrillern 'San Andreas'. (Warner Bros.) Carla Gugino som Emma och Dwayne Johnson som Ray i actionthrillern 'San Andreas'. (Warner Bros.) Carla Gugino som Emma och Dwayne Johnson som Ray i actionthrillern 'San Andreas'. (Jasin Boland/Warner Bros.)

San Andreas är lika stort, högt och löjligt som allt du kommer att se under denna eller någon annan sommar. Men det som skiljer denna extravaganza från jordbävningar från liknande jordbävningar från liknande bitar av hjärndöd eskapism är det faktum att dess hjälte i bästa fall är utomordentligt egoistisk. I värsta fall är han kriminellt vårdslös.

Trots hans biceps och bravur är L.A. Brandkårens räddningspilot Ray Gaines (Dwayne Johnson) ganska hemsk på att faktiskt rädda människor.

När en förödande jordbävning gör stora delar av Los Angeles ignorerar Ray vad som måste vara hundratusentals offer och använder sin stadsägda helikopter för att rädda sin främmande fru Emma (Carla Gugino). Sedan, när hon väl är fastspänd, försummar han ännu en gång sina arbetsuppgifter och ger sig ut för att flyga nödbilen nästan 400 mil norrut till San Francisco för att skaffa sin tonårsdotter, Blake (Alexandra Daddario).hur mycket är sarah palin värd

Längs vägen bär Ray en främling i säkerhet och beordrar några andra att gömma sig i ett säkrare område. Men för det mesta är hans uppenbara ignorering av offer utanför hans familj gränsöverskridande rolig. På väg till sin dotter zoomar Ray förbi civila som har gått upp för att hjälpa överlevande. Även i slutet, med hundratals fördrivna invånare som behöver hjälp på ett akutboende, står Ray bara där som en klump - utan så mycket som, Hej, kompis, här är en filt - medan han kramar sina nära och kära skadan.

Första svararen? Mer som värsta svararen.

Ray var inte alltid komiskt likgiltig för att rädda liv. En tv -reporter (The Good Wife’s Archie Panjabi) som följer med honom på en löptur i San Andreas öppningsstunder berättar för tittarna att han har mer än 600 dokumenterade räddningar, som Ray svarar: Just doin ’my job, fru.

Sedan riskerar han sitt liv för att rädda en tonårsflicka - som hade lyssnat på Taylor Swift medan hon famlade runt efter hennes smoothie och distraherat läste en text innan han hoppade nerför ett berg - genom att riva dörren av bilen. Med bara händer!

Men med Blake i fara kommer Ray inte att låta någonting - inte ens den största katastrofen i den moderna världens historia - stå emellan dem. Efter att ha kraschat den helikoptern in i ett köpcentrum, sveper Ray en jacka från en butik och stjäl en lastbil från en andra plundrare, lånar ett litet flygplan och åker med en båt. Han och Emma är ett billigt motell och att de inte är kuddar som tappar bort från att vara John Candy och Steve Martin.

Mellan fordonen tar duon en paus från att inte hjälpa främlingar att prata om Rays känslor över att de inte kunde rädda sin andra dotter från att drunkna för flera år sedan. (Du får en gissning om vilken typ av knipa Blake så småningom befinner sig i.)

San Andreas förstör pliktskyldigt de flesta av de nödvändiga katastroffilmklammerna. Hollywood -skylt? Kontrollera. Golden Gate-bron? Japp. Hoover dammen? Det kan du ge dig på!

Och det finns några anständiga specialeffekter, särskilt hur mycket av västkusten rullar i vågor som en offensiv linjers vattensäng.

Paul Giamatti dyker upp som seismolog för att ge en kort historia av förödande jordbävningar och säga saker som vetenskaplig vetenskap Richter skala vetenskaplig vetenskap - eller något i den stilen.

Och Blake samarbetar med en brittisk pojke som heter Ben (Hugo Johnstone-Burt) och hans yngre bror (Art Parkinson), som mestadels bara är där för att oroa sig, med rader som, Ben, jag vill inte att Blake ska dö. Och senare kommer Blake att dö, eller hur?

Du kanske inte förväntar dig mer av regissören Brad Peyton, som tidigare samarbetade med Johnson på Journey 2: The Mysterious Island. Men manusförfattaren Carlton Cuse (TV: s Lost and Bates Motel) kan verkligen bättre.

Vid ett tillfälle är Ray och Emma i båten som försöker överleva en tsunami.

Emma: Ray!

Ray: Jag ser det!

Här hoppas, eftersom det är en 15-vånings vattenvägg.

Trots - eller, kanske på grund av - allt detta, är San Andreas dumt underhållande. Men den lider av en viss generisk kvalitet som får det hela att kännas som en av de märkesleksaker som du hittar i dollarbutiken medan du letar efter en födelsedagspresent till den brorson du inte gillar särskilt mycket.

I slutändan är det dock som efterdyningarna av alla stora jordbävningar: Du kommer att vara glad att det inte var värre medan du märkte dess många fel.

RELATERAD:

7 stora skärmkatastrofer förutom 'San Andreas' för att rocka södra Nevada-VIDEO

RECENSION

San Andreas

hur mycket tjänar gregg popovich

114 minuter

PG-13; intensiv katastrofåtgärd och kaos hela tiden, och kortfattat starkt språk

Betyg: C+

På flera platser