Hoodie Allen ser till att det är lätt att hitta honom online

'Jag fick inte upp några hemligheter eller något liknande när det gäller marknadsföring', säger Hoodie Allen om sin tid på Google. 'För det mesta har all min marknadsföring verkligen varit gräsrötter och mun till mun.' Artighet foto

Hoodie Allen lämnade ett fast jobb på Google för att bli rappare.

Jag hade inte gjort det om det inte var vad jag medvetet kände att jag var avsedd att göra och det som gör mig riktigt lycklig, säger den 27-årige Allen. Jag var fast besluten att lyckas med det eftersom det var det enda jag verkligen ville. Det var definitivt en risk vid den tiden och det lönade sig. Det prenumererar bara på tanken att, om du vill göra något, definitivt lägga din fulla investering, 100 procent, på den för att ge dig själv en chans att lyckas. När jag tog det beslutet var det definitivt som, ”Hej, du ger upp något stabilt för något osäkert.” Så du vet, du måste verkligen engagera dig för det.

Allen säger att han inte fick någon insikt under sin tid som AdWords -associerad med Google som han har kunnat använda för att driva sin karriär framåt. Jag fick inte upp några hemligheter eller något liknande när det gäller marknadsföring, konstaterar han. För det mesta har all min marknadsföring varit riktigt gräsrötter och mun till mun, inget betalat.Precis samma sak, Allen har helt klart ett fast grepp om optimering. Från att ha serverat låtar på YouTube, Soundcloud och DatPiff har rapparen, som hanterar sig själv och utfärdar sin egen musik självständigt, gjort sitt material tillgängligt på flera plattformar sedan början med ett öga mot att göra det så enkelt som möjligt för fans att hitta honom .

Med hela processen prenumererar jag verkligen på mentaliteten att jag inte vet var du - fansen, eller den potentiella fansen som inte finns ännu - kommer att höra om mig, men jag kommer att göra det som lätt att hitta via sin normala metod, säger Allen. Så om det de brukar göra är att gå till YouTube och söka på det, vill jag vara det första som kommer upp. Om de brukar gå till Soundcloud, och de tittar på Soundcloud -sidan, vill jag att den ska vara där. Om de går till webbplatsen vill jag att du ska kunna klicka på den med en nedladdning och få den. Med Spotify, samma sak. iTunes, samma sak. Min mentalitet är att göra det enkelt för folket, och folket kommer.

Och när fansen hittar dig är det bättre att ge dem något att komma ihåg.

Jag berättar alltid för människor, speciellt kommande människor, turnera inte innan musiken är där, säger han. Många barn är numera så intresserade av att gå på vägen och öppna för en turné, till och med betala för att ha en öppningsplats på en show. För mig är inget av det värt, om inte fansen går hem och de vill kolla in din musik, att musiken kommer att stå upp tiofaldigt till showen som de såg och få dem att bli fans. Annars är du bara en kille som ställde upp med en energisk show. Jag tror alltid att det är musik först. Och från musiken kan du bygga ut allt annat om du verkligen fokuserar på fansen och ger dem möjlighet att se dig.

För att nå den platsen, säger Allen, har han fått lära sig att följa sin egen musa snarare än att överanalysera allt, något som är utmanande för en artist som har till uppgift att övervaka sin egen karriär. Det största jag har lärt mig är att du verkligen ska tro på vad du gör för dig själv och vara trygg i dig själv som artist och lita på dina instinkter, säger han. Jag har sett för många av mina kamrater förändra vem de är, eller låta sig påverkas att försöka spela för radiovinster - eller vad deras version av en hit är - eller hur de kommer att tvinga sin etikett att ta intresse för dem och lägga ut sitt rekord. Jag tycker att det är lite olyckligt eftersom de distraherar sig från det som gjorde dem så tilltalande för människor till att börja med.

Allens uppfattning, åtminstone delvis, har formats av hans egen erfarenhet.

Ibland tenderar jag att tänka om processen för att göra ett nytt album, ett nytt projekt för människor, och jag kan låta det sträcka på, säger Allen och noterar hur annorlunda det var att sätta ihop Happy Camper, hans senaste album, från sina tidigare projekt. På den här ville jag verkligen göra ett projekt som var för mig, först och främst. Jag ville kunna spela detta om två år och fortfarande vara upphetsad över att lyssna på låtarna själv - vilket jag inte alltid kan säga om varje låt på varje album jag har lagt ut. Jag slutade tänka på, 'Hej, passar den här låten till den här kvoten, eller den här genren, eller det här ljudet', och jag gjorde bara en massa musik som jag trodde att jag skulle gilla, och om jag gillade den hoppades jag att, i förlängningen skulle de fans som jag har också gilla det.

Som artist, tillägger han, vill jag ge något som människor kan ta med sig och leva och låta det vara soundtracket till en punkt i sitt liv. I huvudsak strävar Allen efter att göra musik som har samma slag av inverkan som de handlingar som formade hans känslor. Den New York-uppfödda rapparen, född Steven Markowitz, tillbringade tonåren som ett underjordiskt hiphop-fan som drog till tankeväckande MC-spelare som Mos Def, Talib Kweli, Little Brother, Outkast, De La Soul, Atmosphere och Murs.

Vad som tilltalade mig så mycket om dem när de växte upp, säger Allen, jag bara älskade hur dessa killar kunde måla en bild och berätta en historia med ord. Jag tyckte det var så fängslande, bara den rytmiska naturen. Det var bara så levande, när det gäller berättande, och jag försöker verkligen göra min egen version av det där jag kan. Jag tycker att när det gäller låtskrivande och berättande ser jag på dem som en enorm inspiration.

För sin del, som textförfattare, har Allen peppat sina tidigare utgåvor med popkulturella referenser, till exempel på låtar som All About It, där han liknar sig själv med Larry David plus Miles Davis. På den här plattan säger han dock att jag verkligen ville vara mer ärlig och verklig än jag någonsin varit och bara inte prata om ett förhållande eller en tjej - även om det finns många låtar som måste ta itu med det ämnet. Jag ville utforska fler idéer. Tanken med 'Happy Camper' handlar ungefär om ansiktet som vi sätter ut för världen om hur bra allt är och hur lyckliga vi är. Typ av en slöja titt på vår egen verklighet eftersom vi döljer allt annat från saker som sociala medier och från våra vänner.

Allen slösar verkligen lite tid på att avslöja sin egen sårbarhet på albumets öppningsspår, Intro to Anxiety.

Jag tror att jag kommer att vara ensam för alltid, kanske jag kommer att bo med mina föräldrar / På så sätt skulle jag kunna äta maten och aldrig känna mig generad, funderar han, efter att ha rappat talande rader som, Livet kan vara superglädje, livet kan vara superledsamt / Jag försöker super hårt för att skilja det goda och det onda / jag ska gå tillbaka till min framtid bara för att komma till mitt förflutna / Men när jag känner mig skulle min DeLorean troligtvis krascha / Ibland sätter jag mig i en taxi när jag ain ' jag har inga pengar / oroa mig om mitt kreditkort inte fungerar, då kanske jag måste rusa / Låt förarföraren jaga mig 20 kvarter ner på 7: e avenyn / Och om han kommer ikapp mig, vet jag att han kommer att vilja sparka mig i röven .

Den typen av neuros verkar helt passande för en artist vars namn nickar till en viss diminutiv, neurotisk, skådespelerska skådespelare och filmare. Nyfiken på vem den personen kan vara? Rita ett tomt? Tänk på det en sekund ...

Ännu bättre, bara googla hans namn och se vad som dyker upp.

Gilla Neon Las Vegas på Facebook: