Joni Mitchell Nettovärde

Hur mycket är Joni Mitchell värt?

Joni Mitchell Nettovärde: 100 miljoner dollar

Joni Mitchell nettovärde: Joni Mitchell är en legendarisk sångare och låtskrivare som har en nettovärde på 100 miljoner dollar. Joni Mitchell anses allmänt vara en av de bästa musikerna och låtskrivarna genom tiderna. Under sin karriär sålde Joni miljoner och miljoner album. Under sin 40-åriga karriär har hon släppt sjutton originalalbum, vunnit nio Grammy Awards och har införts i Rock and Roll Hall of Fame samt i Canadian Music Hall of Fame. Hon anses vara en av de mest inflytelserika och betydelsefulla kvinnliga musikerna under senare hälften av 1900-talet.

Otroligt nog är hon ensam producent på vart och ett av sina egna album. Förutom att vara musiker är Mitchell målare och har designat alla sina albumomslag.

Tidigt liv: Joni Mitchell föddes Roberta Joan Anderson den 7 novemberth1943 i Fort Macleod, Alberta, Kanada. Hennes mamma var av skotsk och irländsk härkomst, och hon arbetade som lärare. Hennes fars familj var norsk, och han var en kanadensisk flygvapenlöjtnant som arbetade som flyginstruktör vid RCAF Station Fort Macleod medan hon var ett litet barn. Efter andra världskriget började han arbeta som livsmedelsaffär och familjen flyttade runt i den glest befolkade Saskatchewan-provinsen i flera år. Vid nio års ålder fick hon polioviruset och tillbringade flera veckor på sjukhuset och hon började röka cigaretter i den åldern. När hon var elva bosatte sig familjen i staden Saskatoon. Som barn visade Mitchell intresse för att spela musik, sjunga och måla. Under sin poliokamp skulle hon uppträda för andra patienter på sjukhuset. Hon kämpade i skolan men var engagerad i sina poesi- och skrivkurser. Hon gick på gymnasiet vid Aden Bowman Collegiate, och efter examen anmälde hon sig till Saskatoon Technical Collegiate Institute för att studera konst och måleri.

Tidig karriär och genombrott: Medan han gick på college arbetade Mitchell som sångare och artist för The Depression Coffee House, och hon sjöng på lokal tv förutom radiostationer. När hon var tjugo år gammal bestämde hon sig för att följa folksång som en karriär i Ontario och hon lämnade landsbygden västra, Kanada för första gången i sitt liv. En gång i Ontario tog hon jobb med att utföra folkmusik för små sammankomster, klubbar och andra mindre formella platser. 1964 blev hon gravid och hennes pojkvän lämnade henne. Eftersom hon inte hade möjlighet att försörja ett barn gav hon upp flickan för adoption 1965.

Folk sångaren Tom Rush hade träffat Mitchell och fått en av hennes låtar, 'Urge for Going', och i slutet av 1960-talet spelade han in sig själv och spelade den. Andra artister hörde honom utföra den, och låten började fånga in i folkkretsar. Våren 1968 undertecknade hon med skivbolaget Reprise och släppte sitt debutalbum 'Song to a Seagull'. Det landade på ett imponerande nej. 189 på Billboard 200-albumlistan, men det berömdes av kritiker. Hon släppte sitt nästa album, 'Clouds', 1969, och hon vann en Grammy för bästa folkuppträdande året därpå. Albumet presterade bättre än hennes debut och landade på nr. 31 på Billboard-albumtabellen, och hennes tredje album från 1970 'Ladies of the Canyon' nådde topp nr. 27 och blev senare certifierad platina. Hennes nästa album, 'Blue', blev en kommersiell framgång och det visas ofta på listor över de bästa albumen genom tiderna. Efter albumets släpp gick Mitchell på turné och producerade sedan ytterligare två kritikerrosade album, 'For the Roses' och 'Court and Spark'. För det senare arbetet fick hon fyra Grammy-nomineringar med en seger 1975. Under denna period hade hennes musikstil skiftat bort från ren folkmusik och gått mot mer experimentella, jazzinspirerade ljud. Hon avslutade sjuttiotalet med albumen 'The Hissing of Summer Lawns', 'Hejira', 'Don Juan's Reckless Daughter' och hon samarbetade med jazzartisten Charles Mingus för deras album 'Mingus' från 1979. Medan hennes album på sjuttiotalet var kommersiellt och kritiskt framgångsrika, förvirrade hennes stilistiska förändring mot jazz hennes fans, och albumen var inte lika stora hits som hennes tidigare.

Joni Mitchell

JEFF HAYNES / AFP / Getty Images

Åttiotalet och nittiotalet: Hon återvände till sina folk- och poprötter med sitt album 'Wild Things Run Fast' från 1982, som nådde topp nr. 25 på Billboard-listorna, men hennes album 'Dog Eat Dog' från 1985 presterade bara måttligt bra. Hon nådde en större publik med sitt album 'Turbulent Indigo' från 1994, som vann hennes två Grammys. Albumet introducerade Mitchell för en yngre generation av artister. Efter att ha gått med på att släppa ett album med hits, 'Hits', tillät hennes skivbolag att släppa ett album med sina mindre kända låtar som heter 'Misses'. I USA kartlägger 'Hits' nr. 161, men det gick mycket bättre i Storbritannien och toppade på nr. 6 på listorna. 1998 släppte Mitchell 'Taming the Tiger', vilket skulle vara hennes sista släpp av nya och originella låtar. Hon släppte 'Both Sides Now' 2000 och 'Travelogue' 2003 för att uppfylla avtalsenliga skyldigheter. Båda albumen innehöll omarbetningar av hennes äldre låtar. Hennes efterföljande album skulle vara samlingar av tidigare verk.

Privatliv: Hon var gift med sin folkmusiker Chuck Mitchell från 1965 till 1967. 1987 gifte hon sig med bassist och ljudtekniker Larry Klein, och de skilde sig tolv år senare. Hon tecknade ett avtal med Random House 1990 för att publicera sin självbiografi, och även om hon tidigare uppgav att det skulle vara minst fyra volymer avslöjade hon 2015 att hon spelade in dem muntligen istället.

Hon infördes i Canadian Music Hall of Fame 1981 och 2000 fick hon en stjärna på Kanadas Walk of Fame. År 2002 utsågs hon till Companion of the Order of Canada, som är Kanadas högsta civila ära. Hon fick ett Grammy Lifetime Achievement Award 2002. 2015 fick hon ett hjärnaneurysmbrott, vilket krävde omfattande sjukgymnastik och dagliga behandlingar. Hon har också sagt att hon har Morgellons syndrom, vilket är ett lite förstådt tillstånd som gör att sår uppträder på huden. På grund av sina medicinska problem har hon gjort färre offentliga framträdanden och har fokuserat på sina arkivreleaser, som inkluderar register från hennes personliga valv. År 2020 fick hon Les Paul Award och var den första kvinnan som fick hedern.

Fastighet : Under många år har Jonis primära bostad varit ett stort hus i Bel Air, Kalifornien. Om detta hus träffade marknaden skulle det troligen vara värt $ 15 - $ 20 miljoner.

Sångkatalog : Tack vare kloka förhandlingsförmåga och det faktum att hon självproducerade var och en av sina album, idag äger Joni 100% av sina Master Recordings och publiceringsroyalties. När en artist som Counting Crows, Amy Grant eller Vanessa Carlton täcker en Joni Mitchell-låt som 'Big Yellow Taxi' får Joni nästan majoriteten av omslagets royalties.

Joni Mitchell Nettovärde

Joni Mitchell

Nettovärde: 100 miljoner dollar
Födelsedatum: 7 nov 1943 (77 år)
Kön: Kvinna
Höjd: 1,68 m (5 fot 6 tum)
Yrke: Musiker, skivproducent, målare, sångare och låtskrivare
Nationalitet: Kanada
Senast uppdaterad: 2021
Alla nettovärden beräknas med hjälp av data från offentliga källor. När det tillhandahålls innehåller vi också privata tips och feedback från kändisar eller deras representanter. Medan vi arbetar flitigt för att säkerställa att våra siffror är så exakta som möjligt, om inte annat anges är de bara uppskattningar. Vi välkomnar alla korrigeringar och feedback med hjälp av knappen nedan. Gjorde vi ett misstag? Skicka ett korrigeringsförslag och hjälp oss att fixa det! Skicka en korrigering Diskussion