Movie Pass som begränsar nya prenumeranter till 4 filmer per månad

Cassie Langdon håller sitt MoviePass -kort utanför AMC Indianapolis 17 teatern i Indianapolis, tisdag 30 januari 2018. Nya regler tillåter nya prenumeranter fyra filmer per månad. (Darron Cummings/AP)Cassie Langdon håller sitt MoviePass -kort utanför AMC Indianapolis 17 teatern i Indianapolis, tisdag 30 januari 2018. Nya regler tillåter nya prenumeranter fyra filmer per månad. (Darron Cummings/AP)

SAN FRANCISCO - MoviePass, en start som låter kunderna se en film om dagen på teatrar för bara $ 10 i månaden, begränsar nya kunder till bara fyra filmer i månaden.

Flytten kommer när hållbarheten i MoviePass affärsmodell ifrågasätts. Eftersom MoviePass betalar de flesta teatrar hela biljettpriset, förlorar tjänsten pengar med bara en eller två filmer på en månad. Det genomsnittliga biljettpriset i USA är cirka $ 9, men $ 15 och uppåt är vanligt i storstäder.

MoviePass ändrar regelbundet sina erbjudanden och priser, och det är inte klart om erbjudandet om en film om dagen kommer att återkomma. Det verkar som kunder som redan har betalat enligt de gamla planerna inte påverkas, men det är inte känt om de skulle kunna förnya under de mer generösa villkoren. MoviePass skulle bara säga att det ständigt testar olika kampanjer.Tjänstens film-om-dag-affär var populär bland biobesökare, varav många såg fler filmer på biografer än de normalt skulle ha gjort. Utan MoviePass var det bara många gånger om året att gå på bio för många människor. Biljettpriserna fortsätter att stiga, och biobesökare har gott om billigare alternativ, inklusive Netflix.

Men tjänsten har också slagit nerven i filmindustrin. Adam Aron, vd för den gigantiska teaterkedjan AMC, har kallat MoviePass pris ohållbart. AMC hotade inledningsvis med rättsliga åtgärder, men verkar ha backat.

MoviePass vill räkna ut biljettrabatter och avtal om intäktsdelning med teatrar under förutsättningen att det driver fler människor till teatrar. Företaget tittar också på en andel av koncessionsförsäljningen och säger att biobesökare är mer villiga att köpa popcorn och läsk när de gör en gratis film. Men teatrar har avstått från att erbjuda MoviePass något.

MoviePass moderbolag, Helios och Matheson Analytics, har i en finansiell rapport varnat för att MoviePass framtid är i tvivel eftersom det har drabbats av förluster sedan starten och har ett behov av ytterligare finansiering.

MoviePass har nu mer än två miljoner prenumeranter, en ökning från 20 000 när MoviePass sänkte priserna till 10 dollar i månaden i augusti.