Veckans vin: Beau-Rivage Bordeaux Blanc

Vin: Beau-Rivage Bordeaux White

Druva: Sauvignon blanc (70 procent), semillon (25 procent), muscadelle (5 procent)

Region: Bordeaux, FrankrikeÅrgång: 2011

Pris: $ 9,99

Tillgänglighet: Lee’s Discount Liquors

I glaset: Beau-Rivage Blanc är en livlig, levande citrengul färg med ett rent, tydligt utseende, som går ut i en svag citrongul till glasklar kantdefinition med medelhög viskositet.

På näsan: Vinet har härliga blommiga noter framåt med krossade röda äpplen, kaprifol, apelsinblommor, vita vinbär, aprikosmarmelad och pomelo -fruktsegment med några underliggande inslag av lätt, lättflyktig syra och kalkhaltiga mineraler.

I smak: Vinet har en fantastiskt skarp, balanserad smakprofil som betecknar en fullständig harmoni mellan syra och frukt. Det finns gröna äppelskinn, citrusskal, vintermelon, päronbloss, rosenvatten, vinbärsjuice, rostiga, lite krämiga toner av grön melon och mullrar av fin kalkig mineralitet. Mittpalaten bibehåller den utmärkta balansen, och den avslutas med ännu fler vita vinbär och bra mineralisk karaktär. Detta är ett klassiskt exempel på ett gott Bordeaux vitt vin.

Odds och slut: Tidigare i år var jag värd för ett kontingent av Bordeaux vinproducenter i Las Vegas för en stor provsmakning av årgången 2011. Medan 2011-talet har kallats svårt och utmanande av många kritiker, inklusive mig själv, är årgången på flaska och på marknaden mycket charmig och drickbar tidigt för de ljusa röda och fantastiska för de vita. Och de vita vinerna från 2011 är fantastiskt läckra från Bordeaux -regionen. Denna Beau-Rivage är ett bra exempel på hur framgångsrik årgången var för de vita vinerna, även om detta inte anses vara bland de allra bästa. Beau-Rivage är en så kallad Bordeaux-blandning där det mesta av frukten kommer från stora vingårdar i Entre-deux-Mers-området. Det är tillverkat av det berömda huset Borie-Manoux, som ägs av den älskvärda Philippe Casteja, som också har stora klassificerade fastigheter på både vänster och höger bank som de kallas i Bordeaux. Hans team av vinmakare plockar fin mogen frukt för att göra dessa blandade viner, och resultaten talar för sig själva, liksom möjligheten att föra dem till marknaden till rimliga priser. Den levereras med en praktisk skruvlock för enkel åtkomst till vinet, som bör konsumeras vid cirka 52 grader Fahrenheit i sällskap med en tallrik färska ostron eller annan skaldjur. Drick det nu till och med 2015.

Gil Lempert-Schwarz vinpelare visas på onsdagar. Skriv till honom på P.O. Box 50749, Henderson, NV 89106-0749, eller mejla honom på gil@winevegas.com.